perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kierrätys kunniaan eli kuinka osuuskuntalaiset ovat antaneet hylätyille materiaaleille uuden elämän.

Koulussa olemme huhtikuun ajan tehneet kierrätyskoruja. Tehtävänanto oli valmistaa korusarja valitsemistamme materiaaleista, mutta kierrättää piti.
Hanna-Elisa Joki-Luomalan kierrätyskuparista
 (eli vanhasta vyöstä) tehdyt korvikset sekä kaulakoru.
Lopputulos on huikea! 
Osuuskuntalaiset ovat käyttäneet materiaaleina mm. vanhoja lamppuja, luoteja, nahkaa, pleksilasia, romukuparia, hopea- ja alpakkalusikoita, lasia ja niin edespäin. 
Sanotaan, että vain mielikuvitus on rajana silloin, kun saa vapaasti tehdä. Tämän yhden osuuskuntalaisen näkökulmasta valmiit työt kuvastavat hyvin tekijöitään. Jokainen ajattelee eri tavalla, jokaisen prosessi on erilainen. Matka ajatuksesta ideaan, ideasta suunnitelmaan, suunnitelmasta sarjatyöhön ja valmisiin tuotteisiin on aina yhtä kiehtova. 
Tällaisen tehtävänannon tarkoitus lienee, edelleen tämän yhden osuuskuntalaisen näkökulmasta, opettaa ja antaa kokemusta sarjatyön valmistuksesta. Miten kannattaa ajoittaa työvaiheet, kun ei teekään yhtä vaan kokonaista sarjaa koruja? Tehdäänkö vain yksi kerrallaan? Tehdäänkö kaikkia yhtäaikaa, mutta aina yksi vaihe kerrallaan? Missä järjestyksessä tehdään mitäkin? Ai niin! Muistinko ottaa aikaa? Montako taukoa olen pitänyt tänään? Prosessi opetti jokaiselle varmasti paljon. 

Kalle Harkin Hylsy -sarja
Paljon ryhmän kesken syntyi keskustelua hinnoittelusta. Kun olet aloitteleva, vasta opetteleva käsityöläinen, käsityksesi hinnoittelusta ovat hyvin hatarat. Hinnoittelulaskelmassa pitää ottaa niin valtavan paljon asioita huomioon, alkaen työhön menevistä ns. myyntikelpoisista tunneista aina poistoihin, arvonlisäveroon ja kateprosentteihin. Siinä oli jokaisella paljon pähkittävää.
Eniten ihmetytti se, että esimerkiksi koru, josta itse ajattelee sopivan hinnan olevan vaikkapa 10 euroa, onkin hinnoittelulaskelman jälkeen helposti lähempänä 30 euroa. Allekirjoittaneen minimituntipalkaksi muodostui 31 euroa, ja se tuntuu paljolta. 
Tietenkin kokemuspohjamme ovat erilaisia. Ensimmäisen vuoden oppilaissa on niin juuri peruskoulusta päässeitä kuin yli kymmenen vuotta työelämässä olleita henkilöitäkin. Eletyt vuodet ja kokemukset asiakaspalvelu- ja myyntityöstä näkyvät erona oman työn hinnoittelussa. Onneksi opettajilla on usein viimeinen sana tai muuten moni meistä valmistaisi koruja miinuksella...

Tämän viikonlopun aikana oppilaat ovat esittelemässä töitään Ideaparkissa järjestettävässä Keksivä - kestävä kehitys -tapahtumassa. Siellä on Tredulla omat esittelypöydät. Osuuskuntaan kuuluvilla oppilailla on myös mahdollisuus myydä omia töitään, muut saavat "tyytyvä" vain paistattelemaan luomustensa loistossa.

Arteklaanin fb-sivujen kansiossa on joitain valokuvia esillepanosta. Huomenna ja sunnuntaina otamme lisää kuvia, myös tekijöistä!, ja jaamme ne täällä. Javiera Marchant Aedon Welukontu -projektiin kuuluva Lohikäärme -koru. 


Kierrätysterveisin,
Javiera
Arteklaanin hallituksen puheenjohtaja ja aktiivi kierrättäjä :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti